Het neogotische ‘Hotel Dumont’ is een prachtig herenhuis in Antwerpen, gebouwd in 1878. Binnenkort krijgt het een nieuwe bestemming als ontmoetingscentrum voor alles wat met Vlaamse literatuur en lezen te maken heeft. Maar vooraleer het zover is, moest er nog een flinke restauratie plaatsvinden. Het pand was namelijk door verschillende herbestemmingen en jaren leegstand flink beschadigd geraakt.
Het restaureren van de prachtige parketvloeren die al 150 jaar de geschiedenis van Hotel Dumont vertellen, was een uitdaging van formaat. Een simpele schuurbeurt was geen optie omdat de vloeren beschermd waren waardoor het team van De Wijn Parket Projecten een innovatieve aanpak moest bedenken. Daarbovenop moesten we ook nog eens een nieuwe visgraatvloer plaatsen in een ringvormig paviljoen. Twee opdrachten die niet alledaags zijn, maar het team van De Wijn Parket Projecten, onder leiding van een vakkundig parketteur Luc De Wijn, was vastbesloten om deze klus te klaren met passie en vakmanschap.
Restauratie van oude parketvloeren zonder schuurmachines
Een belangrijk aspect van de restauratie was het respecteren van het authentieke karakter van de vloeren. Zo golden er strenge regels voor de restauratie van de originele vloeren uit 1878. De vloeren mochten niet geschuurd worden, behalve in één ruimte waar een vast tapijt lag boven op een dikke laag egaline. In die ruimte hebben Luc en zijn team de egaline voorzichtig uitgekapt met hamer en beitel, en de originele vloer opnieuw blootgelegd. Daarbij hebben ze de schuurmachine wel gebruikt om de vloer te redden. Het resultaat is een breed visgraatparket dat weer in zijn volle glorie hersteld is.
Hoe gingen we te werk?
Eerst werden de houten vloeren grondig gestofzuigd. In samenwerking met Qualytop werden vervolgens de nodige reinigingswerken uitgevoerd, waarbij gebruik werd gemaakt van de kwaliteitsproducten Qualytop Woodcleaner en Wax Remover. Dit gebeurde onder het toeziend oog van een topspecialist inzake reiniging van houten vloeren. Dankzij deze zorgvuldige behandeling kwam de oude glorie van de vloeren opnieuw tevoorschijn.
Vervolgens werden de ontbrekende stukken met grote precisie opgemeten en werden de verschillende legpatronen uitgetekend. Dit maatwerk werd doorgegeven aan Kerkhofs Parket, gespecialiseerde parketleveranciers, die de nieuwe massieve plankjes en blokjes op maat op maat zaagden en leverden. De zorgvuldig gemaakte stukken werden stuk voor stuk zorgvuldig geplaatst. Er ontstond een puzzelwerk van oud en nieuw naast elkaar, klaar voor de volgende 100 jaar.
In de andere ruimtes lagen de vloeren nog bloot, maar ze waren in zeer slechte staat. Op verschillende plaatsen waren er gedeeltes van de vloer die ontbraken of waren er stukken uitgebroken, voornamelijk op plaatsen waar technische leidingen zaten.
Het meest complexe deel van de opdracht was het benaderen van de patine van een vloer van 140 jaar oud. Hierbij werd nauw samengewerkt met Koen Williams van Williams & Koch Europe, een meester in het samenstellen van kleuren voor parketvloeren. Door de verschillen qua lichtinval en legpatronen, volstond het niet één enkel kleurtje te bepalen. Kamer per kamer, patroon per patroon moesten kleuren bepaald worden en in laagjes uitgeprobeerd tot het bekomen resultaat perfect genoeg was voor de kleurmeester.
Plaatsing van een nieuwe visgraatvloer in het paviljoen
Achter het Hotel Dumont werd een nieuw transparant paviljoen gebouwd. Hier moest een nieuwe visgraatvloer worden geplaatst.
Het paviljoen is rond en in het midden bevindt zich een grote kamer. Rondom die kamer moest een ringvormig visgraatparket komen, maar de kamer in het midden verspert het zicht. Dit betekent dat er geen laser kan worden gebruikt of een touw kan worden gespannen om de vloer uit te meten. Dat maakte de plaatsing van het visgraatparket er niet makkelijker op. Het visgraatmotief moest bovendien in precies dezelfde richting wijzen als de klinkers op het binnenplein, die eveneens in een visgraatmotief geplaatst werden.
We zijn langs de kant van het binnenplein begonnen met de plaatsing van het parket en werkte zo in een cirkel. Toen we helemaal rond waren en de ring moesten sluiten, kwamen de planken bijna perfect uit. Er was slechts een foutenmarge van hooguit een paar millimeter. Een huzarenstukje waar we terecht trots op mogen zijn.
We zijn trots op het resultaat en terecht. Het visgraatparket is een echt kunstwerk geworden. De ringvormige parketvloer past perfect bij het paviljoen en vormt een prachtig geheel met de klinkers op het binnenplein. Het is een lust voor het oog en een bewijs van ons vakmanschap en oog voor detail.
Met respect voor het authentieke karakter van het gebouw
Met dit project bewijst De Wijn Parket Projecten dat we niet alleen historische vloeren kunnen restaureren, maar ook dat we met vakmanschap en oog voor detail de meest unieke en uitdagende vloeren kunnen creëren. Dus als je op zoek bent naar een vloer die niet alleen mooi, maar ook bijzonder is, dan weet je waar je moet zijn. Wij, De Wijn Parket Projecten, staan voor je klaar!
Zie ook: artikel op de website van parket-info.be
Foto’s 1 tot en met 11: @julies.studio