Uniforme kwaliteitsstandaarden van plankenhout

Nieuws

Qua standaarden, gedefinieerd door organisaties in de houtverwerkende nijverheid of wettelijk opgelegd, is het in de parketbranche niet echt duidelijk. Er is wel een definitie van 1e keus of 1e bis, maar verder is er een wildgroei van rustieke bepalingen, die, de verwarring voorbij, geen correct vergelijkingsbeeld kunnen geven.

Franse normering

Daarom geven we u graag de Franse normering van de APECF voor verzaagd plankenhout mee. Deze normering sorteert en kwalificeert het hout naar zijn uiterlijke kenmerken als volgt (gedeeltelijke opsomming):

  • QFQ

Foutloos kwartiers en halfkwartierse eik, geen verkleuringen, rechtdradig. Bestaat ook als QFQ 1bis, zie QF1b.

  • QF1a

Boven en zijkanten foutloos, op 20% van de totaliteit der planken is maximaal 1 knoest van maximaal 10 mm per lopende meter toegestaan (kortere planken mogen ook maximaal 1 knoest van 10 mm bevatten, volgens dezelfde percentages). Recht draadverloop, geen spint, hart, kruisdraad. Additioneel kunnen bepalingen van kleur, grain en kwartiers- of halfkwartiers-verzaging toegevoegd worden. Vergelijkbaar met een ‘1e keus’.

  • QF1b

Er mogen 2 gezonde kwasten van maximum 12 mm, per lopende meter aanwezig zijn, het draadverloop is hoofdzakelijk rechtlijnig. Spint, hart, verkleuringen, kruisdraad, insectengangen, vervormingen niet toegestaan. Kleine barstjes toegestaan. Vergelijkbaar met 1e keus bis.

  • QF2

Ongelimiteerd aantal kleine knoesten toegestaan plus 3 gezonde knopen maximaal per lopende meter met een diameter van maximum een derde van de plankbreedte, gelimiteerd tot 25 mm. Schuine draad toegestaan, alsook lichte verkleuring van het hout. Geen spint, hart of grove verkleuringen toegelaten.

  • QF3

Ongelimiteerd aantal kleine knoesten toegestaan plus 3 gezonde knopen maximaal per lopende meter met een diameter van maximum de helft van de plankbreedte, gelimiteerd tot 40 mm. Schuine draad en natuurlijke verkleuringen toegestaan. Geen spint, hart of verkleuringen toegelaten.

  • QF4/5

Alles behalve spint toegestaan; ongelimiteerde knoesten, kleine vulbare gaten, barsten, verkleuringen, dikteverschillen, kleine breedteverschillen, wormgaten in kernhout, enz.

  • Spint

Alle voorgaande bepalingen zijn zonder spint op de zichtbare zijde. Er kan een kleine hoeveelheid spint aanwezig zijn op een klein deel van de planken, op de achterkant en maximaal op 60% van de plankdikte.

Al overtuigd?

Voor een vrijblijvende bespreking van uw project(en) maken wij ons graag vrij.