De restauratie van Versailles panelen en visgraat parket in dit neoclassicistisch herenhuis is een project waarover De Wijn Parket Projecten bijzonder trots is.
En terecht, want als parketteur kom je niet alle dagen in een herenhuis in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19e eeuw. Deze prachtige woning aan de Frankrijklei in Antwerpen, behorend tot de oorspronkelijke bebouwing van de zogenaamde Leien, maakt deel uit van een reeks herenhuizen die vermoedelijk ontworpen werden door Edmond Leclef.
De architecten Leclef waren samen met L. Van Opstal de meest productieve architecten op de 19de-eeuwse Frankrijklei. Ze bouwden er burger- en herenhuizen in een statige, neoclassicistische stijl. Op die manier hebben ze het eind-19de-eeuwse beeld van de Frankrijklei in grote mate bepaald. Het oeuvre van Edmond Leclef, die de praktijk van zijn vader, Heliodore, overnam in 1877, is kenmerkend voor dat van een eind-19de-eeuwse bouwmeester met klanten uit de burgerij, en bestaat zowel uit neoclassicistische als uit eclectische en neo-Vlaamse renaissance woningen.
Het herenhuis heeft meerdere traveeën en bouwlagen onder plat dak. Kenmerkend is de klassieke gevelafwerking en –opbouw, namelijk bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met hardstenen plint en houten kroonlijst. Horizontale ritmering door imitatievoegen en door de doorlopende balkons met balustrade dan wel ijzeren leuningen. De centrale traveeën worden door de balkons geaccentueerd, terwijl de zijtraveeën op de bel-etage extra versierd worden boven de vensters. Bewaard houtwerk, onder meer dubbele deur met bovenlicht. De woning maakt deel uit van een vrij gaaf bewaarde rij eind-19de-eeuwse herenhuizen tussen nummers 107 en 127, wat het gaafst bewaarde stuk is op de Frankrijklei.
Ook binnenin vinden we de originele vloeren, wanden, trappen en deuren nog terug.
De houten vloeren bestaan voornamelijk uit Versailles panelen, al dan niet voorzien van boorden, en visgraat parket. Om de waardevolle houten vloeren hun oorspronkelijke uitstraling terug te geven, deed de projectverantwoordelijke van de eigenaar van het pand beroep op de gekende expertise van De Wijn Parket Projecten. Met de grootste zorg en vakmanschap heeft Luc De Wijn persoonlijk alle vloeren hersteld waar nodig, meermaals fijn opgeschuurd om daarna naturel af te lakken met Blanchon’s Invisible vernis.
De eigenaar stond versteld van het eindresultaat. In bewondering voor het ambachtelijke werk dat parket restaureren en renoveren nog altijd is, heeft hij De Wijn Parket Projecten onmiddellijk gevraagd om ook de houten vloeren van de andere herenhuizen van zijn patrimonium te restaureren en renoveren.
‘Quality is not an act, it’s a habit’